2023

Ebba Lindqvist-dagen i Grebbestad fredagen den 14 juli.

Vi börjar traditionsenligt, nämligen med minnesstunden vid Ebba Lindqvists plats kl. 14.00. Då kommer en representant för Prinsarna i Grebbestad, riksdagsledamoten Louise Thunström och Sällskapets ordförande Karl-Axel Wikströmatt framträda.

Efter minnesstunden är alla hjärtligt välkomna till Grebbestads Folkhögskolas matsal där årsmötet, kaffestunden och föredraget skall avhållas.

Årsmötet börjar kl. 15.00 i Folkhögskolans matsal. Vid årsmötet skall vi redovisa verksamheten för 2022-2023 samt prata om framtiden. I år blir det val till styrelsen för perioden 2023-2025. Dessutom dricker vi kaffe med god tårta till. Förstaupplagorna av Ebbas 14 diktböcker och en novellsamling visas. Försäljning sker av böckerna ”Hon som älskade havet. Samlade dikter av Ebba Lindqvist med bilder ur hennes liv” och Birgitta Bergstens ”Kvinnan och havet. Ebba Lindqvist – liv och dikt” .

Årets inslag efter årsmötesförhandlingarna skulle ha varit att få följa med Birgit Greby på en ”Kulturvandring i Gamla Grebbestad – på Ebbas tid”. Tyvärr är föredraget inställt p.g.a. sjukdom. Istället kommer Margareta Ovelius, ordförande i Föreningen Kaptensgårdens Vänner, att berätta om Kaptensgården och efter föredraget ta med hågade ner till centrala Grebbestad och besöka det gamla kulturhuset. I ovanvåningen har vi sedan några år ställt iordning ett litet Ebba Lindqvist-rum.

Konserten ”Hon som älskade havet” äger rum i Grebbestads kyrka kl. 19.00 . I år har vi glädjen att få hälsa Annika Zajac-Crouch välkommen till oss . Konserten, med underrubriken ”Så blomma du sommar ännu”, kommer att vara en musikalisk och lyrisk upplevelse där Ebba Lindqvists lyrik läses och tonsättningar av hennes lyrik framförs.

Annika Zajac-Crouch framträder tillsammans med Kurt Wiklander (piano) och cellisten Elisabeth Wiklander. Dessa två ackompanjerar Annika Zajac-Crouch men framför också verk av Mozart och Grieg.

Annika Zajac-Crouch

Annika Zajac-Crouch (sopran) har studerat musikal på Balettakademien i Göteborg och vid Arts Educational School i London, samt är utbildad till sångpedagog vid Guildford School of Acting och University of Surrey.  Hon är nyligen hemkommen efter 16 år i London där hon arbetat inom musikal, opera, TV och olika konsertsammanhang. Inom TV har hon en gedigen erfarenhet som programledare och röstprofil för TV3 och MTG. Dessutom används hon regelbundet som voiceover artist för dokumentärer, ljudböcker och dubbning. Annika undervisar även på Högskolan för Scen och musik på Göteborgs Universitet inom sång, tal och teatergestaltning.

Som recitatör välkomnar vi åter Gerd Riccius till vår konsert.

Entré: 100 kr som kan betalas kontant eller med swish.

Kurt Wiklander är musikalisk ledare för Sällskapets sommarkonsert.

Efter konserten inbjuder vi till traditionsenligt samkväm i folkhögskolans matsal, där vi får räkor, bröd och dryck samt kaffe och tårta till självkostnadspris.Passa på att umgås med sångare, recitatör och musiker från konserten! Anmälan till samkvämet görs till Karl-Axel Wikström, tel. 0525-214 41, eller till Gunilla Andersson, tel. 0709-54 84 02, senast tisdag den 11 juli.

Har Du behov av övernattning i samband med besöket på Ebba-dagen går det bra att höra med Grebbestads Folkhögskola som under sommaren förvandlar skolan till ”rum och frukost”, dvs. bed & breakfast. Ring folkhögskolan på nr 070-256 72 77.

Huvudarrangör för Ebba-dagen är Sällskapet Ebba Lindqvists Vänner och medarrangörer är Grebbestads Folkhögskola, Studieförbundet Vuxenskolan och Tanums Kultur & Fritid.


2021

Ebba Lindqvist-dagen i Grebbestad fredagen den 9 juli

På grund av att coronasmittan bitit sig kvar så har vi beslutat att årets Ebba-dag kommer att se helt annorlunda ut än tidigare år. Tanken var att genomföra en traditionell Ebba-dag med minnesstund, årsmöte, föredrag, konsert och samkväm. Men med tanke på vilka restriktioner som kan finnas den 9 juli har vi beslutat att ställa in konserten (p.g.a. allt förarbete och uppbokning av medverkande m.m.) men kommer att genomföra årets årsmöte och föregående årsmöte samt ett föredrag i anslutning därtill.

Men för att ändå inte helt glömma bort vår kära Ebba så genomför vi åtminstone en sak traditionsenligt, nämligen minnesstunden vid Ebba Lindqvists plats kl. 14.00. Då kommer en representant för Prinsarna i Grebbestad, Tanums kommuns oppositionsråd Louise Thunström och Sällskapets ordförande Karl-Axel Wikström att framträda.

Men för att göra minnesstunden extra festlig får vi besök av unga kvinnliga musiker från Tanum som tar med sig instrument och underhåller oss med en liten musikstund.

Efter minnesstunden är alla hjärtligt välkomna till Grebbestads Folkhögskolas matsal där årsmötet, kaffestunden och föredraget skall avhållas. Allt naturligtvis ordnat enligt gällande rekommendationer, dvs. med utrymme mellan alla sittande.
.
Årsmötet börjar kl. 15.00 i Folkhögskolans matsal. Vid årsmötet skall vi redovisa verksamheten för både 2020-2021 och 2019-2020 eftersom vi inte hade något årsmöte i fjol samt prata om framtiden. I år blir det val till styrelsen för perioden 2021-2023. Dessutom dricker vi kaffe med god tårta till. Förstaupplagorna av Ebbas 14 diktböcker och en novell-samling visas. Försäljning sker av böckerna ”Hon som älskade havet. Samlade dikter av
Ebba Lindqvist med bilder ur hennes liv” och Birgitta Bergstens ”Kvinnan och havet.
Ebba Lindqvist – liv och dikt”.
    
Årets inslag efter årsmötesförhandlingarna blir att följa med Birgit Greby på en promenad i Grebbestad i Ebbas fotspår. Promenaden omfattar alltså tiden från Ebbas födelse 1908 tills Grebbestad blev köping år 1929.
    
Har Du behov av övernattning i samband med besöket på Ebba-dagen går det bra att höra med Grebbestads Folkhögskola som under sommaren förvandlar skolan till ”rum och frukost”, dvs. bed & breakfast. Skicka en förfrågan till fhsk.bob.grebbestad@vregion.se eller
ring 0525-199 20.
    
Huvudarrangör för Ebba-dagen är Sällskapet Ebba Lindqvists Vänner och medarrangörer är Grebbestads Folkhögskola, Studieförbundet Vuxenskolan och Tanums Kultur & Fritid.


2020

Ebba Lindqvist-dagen i Grebbestad fredagen den 10 juli

På grund av den allomfattande coronasmittan så har vi beslutat att årets Ebba-dag kommer att se helt annorlunda ut än tidigare år. Det har inte gått att engagera musiker, sångare och recitatör till konserten. Och vi bedömer att det inte blir tillräckligt många medlemmar som kommer till vårt årsmöte. Därför ställer vi in konserten och flyttar årsmötet till nästa år då vi samtidigt kommer att genomföra årsmöte för både 2019-2020 och 2020-2021.

Men för att ändå inte helt glömma bort vår kära Ebba så genomför vi åtminstone en sak traditionsenligt, nämligen minnesstunden vid Ebba Lindqvists plats kl. 14.00. Då kommer Prins XXXIII Victor Hedemyr, som representant för Prinsarna i Grebbestad, Tanums kommuns oppositionsråd Louise Thunström och Sällskapets ordförande Karl-Axel Wikström att framträda.

Men för att göra minnesstunden extra festlig får vi besök av Last four seconds – en ung musikgrupp från Tanum som tar med sig cello, fiol och gitarr och underhåller oss med en liten musikstund.

Eftersom minnesstunden sker utomhus kan vi stå på lämpliga avstånd från varandra så därför behöver Du inte tveka att komma.

Efter minnesstunden är alla hjärtligt välkomna till Grebbestads Folkhögskolas matsal där vi bjuder på kaffe med dopp. Allt naturligtvis ordnat enligt gällande rekommendationer, dvs. med utrymme mellan alla sittande.

Har Du behov av övernattning i samband med besöket på Ebba-dagen går det bra att höra med Grebbestads Folkhögskola som under tiden 8-26 juli förvandlar skolan till ”rum och frukost”, dvs. bed & breakfast. Skicka en förfrågan till fhsk.bob.grebbestad@vregion.se.

Huvudarrangör för Ebba-dagen är Sällskapet Ebba Lindqvists Vänner och medarrangör är Studieförbundet Vuxenskolan.


2019

Fredag 12 juli
Ebba Lindqvist-dag i Grebbestad


OBS! I år kommer alla arrangemang (utom minnesstunden) att vara på Grebbestads Folkhögskola eftersom kyrkan totalrenoveras och kommer att vara klar våren 2020.

14.00 Minnesstund vid Ebba Lindqvists plats, strax söder om Grebbestads folkhögskola. Representanter från Prinsarna i Grebbestad, Tanums Kommun och Sällskapet håller korta tal och lägger ner blommor vid Ebba Lindqvists minnessten.

15.00 Årsmöte i Folkhögskolans matsal: Förhandlingar och val av styrelse. Kaffe med tårta. Förstaupplagorna av Ebbas 14 diktböcker och en novellsamling visas. Försäljning av böckerna ”Hon som älskade havet. Samlade dikter av Ebba Lindqvist med bilder ur hennes liv” och Birgitta Bergstens ”Kvinnan och havet. Ebba Lindqvist – liv och dikt”.

Årets inslag efter årsmötesförhandlingarna blir ett föredrag som handlar om kvinnor och deras slitsamma arbete i den tid då Ebba Lindqvist växte upp i Grebbestad: ”Vi var starka kvinnor som inte förtröttades” - Birgit Greby berättar om Stina Hansson och hennes skildring av arbetet i konservfabriken i Grebbestad.

19.00 Konserten "Hon som älskade havet” i folkhögskolans hörsal kl. 19.00.
I år har vi glädjen att åter få hälsa Annika Zajac-Crouch välkommen till oss. Konserten, med underrubriken ”Sol och vind och hav”, kommer att vara en musikalisk och lyrisk upplevelse där Ebba Lindqvists lyrik läses och tonsättningar av hennes lyrik framförs.

Annika Zajac-Crouch framträder tillsammans med Kurt Wiklander (piano) ochklarinettisten István Takác. Dessa två ackompanjerar Annika men framför också Bernhard Crusells klarinettkonsert nr 3 i B-dur, sats 1.
Som recitatör välkomnar vi åter Gerd Riccius till vår konsert.

Annika Zajac-Crouch

Annika Zajac-Crouch (sopran) har studerat musikal på Balettakademien i Göteborg och vid Arts Educational School i London, samt är utbildad till sångpedagog vid Guildford School of Acting och University of Surrey.  Hon är nyligen hemkommen efter 16 år i London där hon arbetat inom musikal, opera, TV och olika konsertsammanhang. Inom TV har hon en gedigen erfarenhet som programledare och röstprofil för TV3 och MTG. Dessutom används hon regelbundet som voiceover artist för dokumentärer, ljudböcker och dubbning. Annika undervisar även på Högskolan för Scen och musik på Göteborgs Universitet inom sång, tal och teatergestaltning.

Entré: 100 kr som kan betalas kontant eller med swish.

Vi avrundar dagen med ett trivsamt samkväm i folkhögskolans matsal, där vi får räkor, bröd och dryck samt kaffe och tårta till självkostnadspris. Passa på att umgås med sångare, recitatör och musiker vid konserten! Anmälan till samkvämet görs kvällstid till Karl-Axel Wikström. tel. 0525-214 41, eller kvällstid till Gunilla Andersson, tel. 0709-54 84 02, senast tisdag 9 juli.

Huvudarrangör för Ebba-dagen är Sällskapet Ebba Lindqvists Vänner och medarrangörer är Tanum Kultur & Fritid, Studieförbundet Vuxenskolan samt Grebbestads Folkhögskola.

Lördag 30 mars kl.16.00
Smått lyriskt!
Gerd Riccius läser lyrik av Ebba Lindqvist på Kaptensgården i Grebbestad.
Entré: 100 kr inkl. kaffe med dopp.
Anmälan till Margareta, tel. 070-721 07 05.
Välkommen hälsar Sällskapet Ebba Lindqvists Vänner och Kaptensgårdens Vänner

Onsdag 30 januari
"Helt lyriskt" i SVT1 kl. 21.00
I TV-serien ”Helt lyriskt” tonsätter 12 svenska artister dikter av lika många diktare. I varje episod följs två av artisterna och deras arbete med texterna och parallellt följs Fredrik Lindström som djupdyker i poeternas livshistoria och verk. Syftet med programserien är att lyfta den svenska poesin och sänka ribban för svenska folket. I det sista programmet framträder Lill Lindfors som skall tonsätta Petter Bergman och vår egen Ebba Lindqvist skall tonsättas av Daniela Sörensen.


2018

Fredag 13 juli
Ebba Lindqvist-dag i Grebbestad

14.00 Minnesstund vid Ebba Lindqvists plats, strax söder om Grebbestads folkhögskola. Representanter från Prinsarna i Grebbestad, Tanums Kommun och Sällskapet håller korta tal och lägger ner blommor vid Ebba Lindqvists minnessten.

15.00 Årsmöte i Folkhögskolans matsal: Förhandlingar och kaffe med tårta. Förstaupplagorna av Ebbas 14 diktböcker och en novellsamling visas. Försäljning av böckerna ”Hon som älskade havet. Samlade dikter av Ebba Lindqvist med bilder ur hennes liv” och Birgitta Bergstens ”Kvinnan och havet. Ebba Lindqvist – liv och dikt”.

Årets inslag efter årsmötesförhandlingarna blir ett föredrag. Vid förra årets årsmöte kom Ulf Hansson, från Strömstads Museum, och berättade, i ord och bild, hur Strömstad såg ut i slutet på 1910-talet och början på 1920-talet, då Ebba Lindqvist gick i Strömstads Realskola. Eftersom det föredraget blev så uppskattat återkommer han i år och fortsätter att berätta om viktiga händelser under dessa år samt färgstarka personligheter i den lilla staden.

19.00 Konserten "Hon som älskade havet” i Grebbestads kyrka. I år får vi glädjen att åter få hälsa Maja-Karin Fredriksson välkommen till oss. Konserten, med underrubriken ”Vågornas sång”, kommer att vara en musikalisk och lyrisk upplevelse där Ebba Lindqvists lyrik läses och tonsättningar av hennes lyrik framförs.

Maja-Karin Fredriksson
sjunger egna kompositioner av Ebba Lindqvists lyrik och framför dessa till eget gitarrackompanjemang. Till sin hjälp har hon Frida Thurfjell som ackompanjerar på saxofon.

Kurt Wiklander
(piano) ochklarinettisten István Takács återkommer även i år och spelar Mozarts klarinettkonsert A-dur sats 1 allegro. Som recitatör hör vi för oss en ny röst. Det är Gerd Riccius som vi nu välkomnar till årets konsert.

Entré: 100 kr.

Vi avrundar dagen med ett trivsamt samkväm i församlingshemmet, där vi får räkor, bröd och dryck samt kaffe och tårta till självkostnadspris. Passa på att umgås med sångare, recitatör och musiker vid konserten! Anmälan till samkvämet görs kvällstid till Karl-Axel Wikström. tel. 0525-214 41, eller kvällstid till Gunilla Andersson, tel. 0709-54 84 02, senast tisdag 10 juli.

Huvudarrangör för Ebba-dagen är Sällskapet Ebba Lindqvists Vänner och medarrangörer är Tanum Kultur & Fritid, Tanums Pastorat samt Studieförbundet Vuxenskolan.

Lördag 17 mars
16.00 Sånger från havet - konsert med Uddevalla Kammarorkester på Bohusläns museum i Uddevalla


Vid denna konsert framförs bl.a. tio tonsättningar av Henrik Mossberg till Ebba Lindqvists texter arrangerade för symfoniorkester och sopran. Även musik ur Gösta Nystroems "Sånger vid havet" kommer att framföras.

Sångsolist är Karin Andersson, sopran. Dirigenter är Klas Gerle och Henrik Mossberg. Representanter från sällskapet finns på plats med böcker och material.

Onsdag 21 feburari
19.00 Jag begär bara havet - en klassikerkväll med lyriker Ebba Lindqvist
Maja-Karin Fredriksson, gitarr och recitation
Lovisa Samuelsson, cello, piano och sång

Maja-Karin Fredriksson har tonsatt poeten Ebba Lindqvists texter. Resultatet är skivan ”Jag begär bara havet” som släpptes den 16 februari – starka, stämningsfulla och melankoliska låtar som går rakt in i hjärtat. Maja-Karin Fredriksson berättar om Ebba Lindqvist och hennes lyrik samt sjunger och spelar egna tonsättningar av hennes dikter. Lovisa Samuelsson spelar cello, piano och sjunger.

Klassikerkvällarna har funnits i Högsbo församling sedan 2014. Under 2018 satsas på musikens medverkan under kvällarna och musiker från när och fjärran har bjudits in. Vi läser med lust och lojalitet men låter också varje författarskap ställa kritiska frågor till samtiden.


2017

Fredag 14 juli
Ebba Lindqvist-dag i Grebbestad

14.00 Minnesstund vid Ebba Lindqvists Plats, strax söder om Grebbestads folkhögskola. Representanter från Prinsarna i Grebbestad, Tanums Kommun och Sällskapet håller korta tal och lägger ner blommor vid Ebba Lindqvists minnessten.

15.00 Årsmöte i folkhögskolans matsal: förhandlingar och kaffe med tårta. Försäljning av böckerna "Hon som älskade havet. Samlade dikter av Ebba Lindqvist med bilder ur hennes liv" och Birgitta Berggrens "Kvinnan och havet. Ebba Lindqvist - liv och dikt". Förstaupplagorna av Ebbas 14 diktböcker och hennes novellsamling visas.

Årets inslag efter årsmötesförhandlingarna blir ett föredrag. Då kommer Ulf Hansson, från Strömstads Museum, och berättar, i ord och bild, hur Strömstad såg ut i slutet på 1910-talet och början på 1920-talet, då Ebba Lindqvist gick i Strömstads Realskola. Han kommer också att berätta om viktiga händelser under dessa år samt färgstarka personligheter i den lilla staden.

19.00 Konserten "Hon som älskade havet” i Grebbestads kyrka kl. 19.00. Konserten, med underrubriken ”Fiskläge”, kommer att vara en musikalisk och lyrisk upplevelse där Ebba Lindqvists lyrik läses och tonsättningar av hennes lyrik framförs. Kurt Wiklander sjunger egna kompositioner av Ebba Lindqvists lyrik och framför dessa till eget pianoackompanjemang. Klarinettisten István Takács har tidigare besökt vår konsert. Han återkommer även i år och spelar musikaliska poem över Ebba Lindqvists dikter. Som recitatör hör vi glädjande nog åter igen Barbro Alvring. 

Kurt Wiklander kommer också att improvisera fritt på orgel och piano med stämningsmässig utgångspunkt från dikter som kommer att läsas vid konserten.

Entré: 100 kr.

Vi avrundar dagen med ett trivsamt samkväm i församlingshemmet, där vi får räkor, bröd och dryck samt kaffe och tårta till självkostnadspris. Passa på att umgås med sångare, recitatör och musiker vid konserten! Anmälan till samkvämet görs kvällstid till Karl-Axel Wikström. tel. 0525-214 41, eller kvällstid till Gunilla Andersson, tel. 0709-54 84 02, senast tisdag 11 juli.

Huvudarrangör för Ebba-dagen är Sällskapet Ebba Lindqvists Vänner och medarrangörer är Tanum Kultur & Fritid, Tanums Pastorat samt Studieförbundet Vuxenskolan.


2016

Årsmöte & konsert fredagen den 15 juli!
Redan nu kan Du boka in årets Ebba-dag. I vanlig ordning åker vi till Grebbestad – mitt i sommaren. Därför är Du välkommen till norra Bohuslän och Ebba-dagen fredagen den 15 juli!

Under Ebba-dagen genomför vi flera aktiviteter. Eftermiddagen börjar med en kort minnesstund vid Ebba Lindqvists Minnesplats och därefter årsmöte i folkhögskolans matsal. Efter årsmötet dricker vi kaffe och äter tårta.

Årets inslag efter årsmötesförhandlingarna blir att vi besöker Kaptensgården – ett byggnadsminnesmärkt hus mitt i gamla Grebbestad. Tanums Kommun äger huset men föreningen Kaptensgårdens Vänner sköter huset och fyller det med innehåll i form av bokcirklar och handarbetsaftnar på vintern och på sommaren ”Gammaldags kafferep” med minst sju sorters hemmabakta kakor. I år arrangeras detta kafferep söndagen efter Ebba-dagen.

Vi besöker Kaptensgården för att inviga ett litet Ebba Lindqvist-rum. I detta rum kommer hennes diktsamlingar att finnas för läsning i en bekväm länstol. På väggarna hänger foton och målningar av Ebba samt diplom hon erhållit för sitt författarskap.

Klockan 19.00 samlas vi till en konsert i kyrkan. En konsert med mycket lyrik och musik.

Avslutningsvis rundar vi av dagen med ett trivsamt samkväm i församlingshemmet.


2015

Årsmöte & konsert fredagen den 17 juli - obs ändrad vecka!
Redan nu kan Du boka in årets Ebba-dag. I vanlig ordning åker vi till Grebbestad – mitt i sommaren. Men i år flyttar vi Ebba-dagen till en vecka senare. Under några år har vi lagt Ebba-dagen i anslutning till Grebbestads-Carnevalen men har nu beslutat att återgå till den vecka som vi tidigare haft. Därför är Du välkommen till norra Bohuslän och Ebba-dagen fredagen den 17 juli!

Under Ebba-dagen genomför vi flera aktiviteter. Eftermiddagen börjar med en kort minnesstund vid Ebba Lindqvists Minnesplats och därefter årsmöte i folkhögskolans matsal.

Årets inslag efter årsmötesförhandlingarna blir en vernissage. Konstnären Dan Dahlqvist ställer ut i folkhögskolans Lilla galleriet (vägg i vägg med matsalen): Haven, bergen och träden” – en utställning i Ebba Lindqvists anda. Dan Dahlqvist berättar inledningsvis om konsten och hans relation till Ebba. Utställningen kommer också att vara kvar i galleriet veckan efter Ebba-dagen.

Dan Dahlqvist föddes i Grebbestad och utbildade sig till lärare och skolledare men hela livet har han målat. Numera är han pensionär och bor i Västervik på vintern men besöker Grebbestad varje sommar.

Klockan 19.00 samlas vi till en konsert i kyrkan. En konsert med mycket lyrik och musik.

Avslutningsvis rundar vi av dagen med ett trivsamt samkväm i församlingshemmet.


2014

Fredag 11 juli
Ebba Lindqvist-dag i Grebbestad

14.00 Minnesstund vid Ebba Lindqvists Plats, strax söder om folkhögskolan.

15.00 Årsmöte i folkhögskolans matsal: förhandlingar och kaffe med tårta. Försäljning av böckerna "Hon som älskade havet. Samlade dikter av Ebba Lindqvist med bilder ur hennes liv" och Birgitta Berggrens "Kvinnan och havet. Ebba Lindqvist - liv och dikt". Förstaupplagorna av Ebbas 14 diktböcker och en novellsamling visas. Årets föredrag efter årsmötesförhandlingarna och kaffet kommer att handla om Grebbestad under Ebba Lindqvists barndom. Det är Eva Kihlberg, ordförande i Kulturföreningen Gamla Grebbestad, som i ord och bild tar oss med på en vandring i Grebbestad från 1900-talets början och några decennier framåt för att berätta om hur samhället såg ut under Ebbas barn- och ungdom.

19.00 Konserten "Hon som älskade havet” i Grebbestads kyrka kl. 19.00. I år får vi glädjen att för första gången hälsa sångerskan Annika Zajac välkommen till oss. Konserten kommer att vara en musikalisk och lyrisk upplevelse där Ebba Lindqvists lyrik läses och tonsättningar av hennes lyrik framförs. Annika Zajac framträder tillsammans med Kurt Wiklander som ackompanjerar på piano. Som recitatör hör vi glädjande nog Barbro Alvring (kyrkoherde i Strömstad) – som framträtt vid tidigare års konserter. Kurt Wiklander kommer också att improvisera fritt på orgel eller piano med stämningsmässig utgångspunkt från dikter som kommer att läsas vid konserten. Entré: 80 kr.

Vi avrundar dagen med ett trivsamt samkväm i församlingshemmet, där vi får räkor, bröd och dryck samt kaffe och tårta till självkostnadspris. Passa på att umgås med sångare, recitatör och musiker vid konserten! Anmälan till samkvämet görs kvällstid till Karl-Axel Wikström. tel. 0525-214 41, eller kvällstid till Gunilla Andersson, tel. 0709-54 84 02, senast tisdag 8 juli.


2013

Fredag 12 juli
Ebba Lindqvist-dag i Grebbestad

14.00 Minnesstund vid Ebba Lindqvists Plats, strax söder om folkhögskolan.

15.00 Årsmöte i folkhögskolans matsal: förhandlingar och kaffe med tårta. Försäljning av böckerna "Hon som älskade havet. Samlade dikter av Ebba Lindqvist med bilder ur hennes liv" och Birgitta Berggrens "Kvinnan och havet. Ebba Lindqvist - liv och dikt". Förstaupplagorna av Ebbas 14 diktböcker och en novellsamling visas. Föredraget efter årsmötesförhandlingarna och kaffet kommer att handla om Ebba Lindqvists arkiv i KvinnSams samlingar på Göteborgs Universitetsbibliotek. Detta föredrag hålls av universitetsbibliotekarie Pia Schmidt de Graaf.

19.00 Konserten "Hon som älskade havet” i Grebbestads kyrka kl. 19.00. I år får vi glädjen att för första gången hälsa Göteborgs Motettkör välkommen till oss. Konserten, med underrubriken ”Havet är nära”, kommer att vara en musikalisk och lyrisk upplevelse där Ebba Lindqvists lyrik läses och tonsättningar av hennes lyrik framförs. Göteborgs Motettkör, med dirigent Gunno Palmquist, framträder tillsammans med Martin Bagge som uppträder med sång, spelar piano och även läser dikterna. Kurt Wiklander improviserar fritt på orgel eller piano med stämningsmässig utgångspunkt från dikter som kommer att läsas vid konserten. Entré: 80 kr.

Vi avrundar dagen med ett trivsamt samkväm i församlingshemmet, där vi får räkor, bröd och dryck samt kaffe och tårta till självkostnadspris. Passa på att umgås med medlemmar ur Göteborgs Motettkör och andra medverkande vid konserten! Anmälan till samkvämet görs kvällstid till Karl-Axel Wikström. tel. 0525-214 41, eller kvällstid till Gunilla Andersson, tel. 0709-54 84 02, senast tisdag 9 juli.


2012

Fredag 13 juli
EBBA-dag i Grebbestad.

14.00 Minnesstund vid Ebba Lindqvists Plats.

15.00 Årsmöte i folkhögskolans matsal: förhandlingar och kaffe med tårta. Försäljning av böckerna "Hon som älskade havet. Samlade dikter av Ebba Lindqvist med bilder ur hennes liv" och Birgitta Berggrens "Kvinnan och havet. Ebba Lindqvist - liv och dikt". Förstaupplagorna av Ebbas 14 diktböcker och en novellsamling visas. Efter förhandlingarna kommer vi att lyssna på några exempel på inspelningar med Ebba Lindqvist, där hon berättar och läser sin egen lyrik.

19.00 Minneskonserten "Hon som älskade havet" i Grebbestads kyrka. I år får vi glädjen att för första gången få lyssna på Kurt Wiklander på orgel och Eke Simons som ackompanjerar solisten Serena Jansen i ett omväxlande program. Som recitatör hör vi glädjande nog Barbro Alvring (kyrkoherde i Strömstad) – som framträdde vid fjolårets konsert.
Vi avrundar dagen med ett trivsamt samkväm i församlingshemmet, där vi får räkor, bröd och valfri dryck till självkostnadspris. Anmälan till samkvämet görs kvällstid till Karl-Axel Wikström. tel. 0525-214 41, eller kvällstid till Gunilla Andersson, tel. 0709-54 84 02, senast tisdag 10 juli.

Söndag 6 maj
20.00 Konserten ”Hon som älskade havet” arrangeras till Ebba Lindqvists minne i Strömstads kyrka.

Strömstadsborna får glädjen att lyssna på Henrik Mossberg, piano & sång (baryton) som ackompanjerar solisten Anna Johansson (sopran) i ett omväxlande program. Som recitatör framträder Barbro Alvring (kyrkoherde i Strömstad).

Arrangör är Svenska kyrkan i Strömstad (på initiativ av kyrkoherde Barbro Alvring) och Sällskapet Ebba Lindqvists Vänner.


2011

Fredag 15 juli
EBBA-dag i Grebbestad.

14.00 Minnesstund vid Ebba Lindqvists Plats

15.00 Årsmöte kl. 15.00 i folkhögskolans matsal: förhandlingar och kaffe med tårta. Försäljning av böckerna "Hon som älskade havet. Samlade dikter av Ebba Lindqvist med bilder ur hennes liv" och Birgitta Berggrens "Kvinnan och havet. Ebba Lindqvist - liv och dikt". Efter förhandlingarna kommer estradörprofilen Dan-Eric Mattsson som skriver texter och arrangerar inslag med humor för scen och kabaré. Dan-Erics kåseri "Så fult så skönt - så kargt så grönt. Bohuslän ur mångas ögon." sång- och musikillustreras av Henrik Lindh.

19.00 Minneskonserten "Hon som älskade havet" i Grebbestads kyrka. Vi får åter glädjen att lyssna på Henrik Mossberg som ackompanjerar solisten Anna Johansson i ett omväxlande program. Anna sjöng i vår konsert i fjol, men vid den här konserten kommer hon att få sångsällskap av Henrik. Som recitatör av Ebba Lindqvists lyrik hör vi för första gången Barbro Alvring (kyrkoherde i Strömstads pastorat). Vi avrundar dagen med ett trivsamt samkväm i församlingshemmet, där vi får räkor, bröd och valfri dryck till självkostnadspris. Anmälan till samkvämet kan göras på tel. 0708-22 31 45 till Ingela Hallersjö senast tisdag 12 juli.


2010

Fredag 16 juli
EBBA-dag i Grebbestad. Eftermiddagen börjar traditionsenligt kl. 14.00 med en kort MINNESSTUND vid Ebba Lindqvists Plats och därefter ÅRSMÖTE kl. 15.00 i folkhögskolans matsal: förhandlingar och kaffe med tårta. Körledare Gunnar Eriksson berättar om "Ebba Lindqvist i körmusiken" och spelar upp musikexempel. Försäljning av böckerna "Hon som älskade havet. Samlade dikter av Ebba Lindqvist med bilder ur hennes liv" och Birgitta Bergstens "Kvinnan och havet. Ebba Lindqvist - liv och dikt". Klockan 19.00 samlas vi till en KONSERT i kyrkan under rubriken "Hon som älskade havet". En konsert med lyrik och musik. Vi får glädjen att återigen lyssna på Henrik Mossberg som ackompanjerar solisten Anna Johansson. Senast Anna sjöng i vår konsert var jubileumsåret 2008. Som recitatör hör vi denna gång Charlotta Nylund - som framträdde vid fjolårets konsert. Vi avrundar dagen med ett trivsamt SAMKVÄM i församlingshemmet, där vi får räkor, bröd och valfri dryck till självkostnadspris. Anmälan till samkvämet, tel. 0525-107 09, Marian och Lars-Erik Christensson, senast tisdag 13 juli.


2009

Torsdag 1 oktober
18.00 "Röster och ekon. Ebba Lindqvist, Karin Boye och lyriker i samtiden", Hörsalen i Göteborgs Stadsbibliotek. Föredrag av lektor Birgitta Bergsten. Försäljning av böckerna "Hon som älskade havet. Samlade dikter av Ebba Lindqvist med bilder ur hennes liv" och "Kvinnan och havet. Ebba Lindqvist - liv och dikt". Arr. Karin Boye Sällskapet i Göteborg och Sällskapet Ebba Lindqvists Vänner.

Fredag 17 juli
EBBA-dag i Grebbestad. Eftermiddagen börjar traditionesenligt kl. 14.00 med en kort MINNESSTUND vid Ebba Lindqvists Plats och därefter ÅRSMÖTE kl. 15.00 i folkhögskolans matsal: förhandlingar och kaffe med tårta. Dessutom presentation av nyutgåvan av "Hon som älskade havet. Samlade dikter av Ebba Lindqvist med bilder ur hennes liv". Klockan 19.00 samlas vi till en KONSERT i kyrkan under rubriken "Hon som älskade havet". En konsert med lyrik och musik. Vi får glädjen att lyssna på Henrik Mossberg som ackompanjerar solisten Karin Andersson. Som recitatörer hör vi denna gång både Birgitta Bergsten och Charlotta Nylund. Vi avrundar dagen med ett trivsamt SAMKVÄM i församlingshemmet, där vi får räkor, bröd och valfri dryck till självkostnadspris. Anmälan till samkvämet, tel. 0525-107 09, Marian och Lars-Erik Christensson, senast tisdag 14 juli.


2008

Måndag 10 november
19.00 "Djupt, djupt i mitt hjärta vet jag allting om havet" - en lyrisk konsert till minne av Ebba Lindqvist 100 år i orgelsalen på Artisten, Göteborg. Medverkande: Göteborgs kammarkör och Gunnar Eriksson samt Harald Svensson, piano. Fri entré.

Söndag 9 november
18.00 "Djupt, djupt i mitt hjärta vet jag allting om havet" - en lyrisk konsert till minne av Ebba Lindqvist 100 år i Lysekils kyrka. Medverkande: Göteborgs kammarkör och Gunnar Eriksson, Projektkören och Sven-Åke Svensson samt Harald Svensson, piano. Entré: 120 kr.

Torsdag 25 - söndag 28 september
Medverkan vid Bok och Bibliotek i Göteborg

Tisdag 22 juli
19.00 "Hon som älskade havet" - minneskonserten i Torpa Stenhus, Borås. Entré: 245 kr. Barn under 18 år: 120 kr.

Måndag 21 juli
19.00 "Hon som älskade havet" - minneskonserten i Mariedals slott, Götene. Entré: 245 kr. Barn under 18 år: 120 kr. Biljettbokning via denna länk, via turistbyrå eller på telefon: 0455 - 619 700.

Söndag 20 juli
15.30 "Hon som älskade havet" - minneskonserten i Trollhättans kyrka. Entré: 120 kr. Biljetter säljes vid entrén en timme innan konsertstarten.

Lördag 19 juli
13.00 Minnesstund vid Ebba Lindqvists plats, Grebbestad
14.00 Årsmöte i Grebbestads Folkhögskola
18.00 "Hon som älskade havet" - minneskonsert i Grebbestads kyrka med
Krister St. Hill och Anna Johansson, sång, Jessica Zandén, recitation, Henrik Mossberg, klaviaturer, Martin Olsson, gitarr och Matz Nilsson, bas. Frivillig entréavgift: 180 kr.
20.00 Jubileumsmiddag i matsalen på Grebbestads Folkhögskola

För ytterligare information, kontakta ordföranden Karl Axel Wikström.
Tel: 0525-21441
e-post: karl-axel.wikstrom@telia.com